Gå rett til innhold
Nyheter fra Buypass

Inkluderer flere unge i idrett med iSonen

iSonens integrasjon med idrettens ID, gjør at vi kan nå ut med lavterskeltilbud til ungdommer som har droppet ut av laget sitt eller som aldri har hatt medlemskap.

Ivers Strandheim i NFF
Iver Strandheim, fagansvarlig for futsal i NFF jobber for å holde de unge aktive i idretten.

- Å nå ut med tilbud om å delta på turneringer og treninger med lavere terskel enn vanlig, kan ha stor sosial verdi og bidra til å inkludere flere barn og unge i idretten, sier fagansvarlig for futsal i Norges Fotballforbund (NFF), Iver Strandheim.

Strandheim jobber til daglig med utbredelse og utvikling av futsal i hele landet. Han er utdannet psykolog med spesialisering i samfunnspsykologi.

- Å gjøre fotballfamilien mer mangfoldig er en viktig oppgave for NFF. Det er en kjensgjerning at mange ungdommer faller ut av den organiserte idretten, når fotballaget begynner å satse. Futsal blir for mange et lavterskeltilbud som kan bidra til at flere fortsetter sin tilknytning til fotballfamilien, forteller Strandheim. iSonen for lag vil være et uvurderlig verktøy i denne sammenhengen.

Tre jenter i futsal-kamp

Gjør det mulig å beholde flere i idretten
- Med påmelding i iSonen får vi mulighet for å se hvem de som melder seg på er, og vi kan følge dem opp ved å informere om neste aktivitet. Vi får oversikt over de som er litt interessert, men som ikke ønsker å forplikte seg til for eksempel et lag hvor man må delta på kamper i helgene og flere treninger i uken. Da kan vi nå ut med et tilbud som er bedre tilpasset de ulike behovene. Håpet og ambisjonen er å beholde flere ungdommer i idretten, forklarer Strandheim.

NFF er i gang med å tilby såkalt gjentatt lavterskelaktivitet i utvalgte fotballkretser. De som ønsker, får tilbud om å delta på en aktivitet eller et arrangement som pågår for eksempel en helg. Tilbud om å delta på tilsvarende arrangement gjentas ved jevne mellomrom. Dette skiller seg fra det tradisjonelle seriespillet ved at man ikke forplikter seg til å delta på noe flere måneder frem i tid, og den økonomiske og organisatoriske terskelen for deltakelse blir lav. Vi tror at hvis vi gjør dette på riktig måte så vil det appellere til andre ungdommer enn de vi allerede har i fotballen.  

- Dette kan vi få til ved hjelp av iSonen, sier Strandheim og han poengterer at neste fase med pilotering ut i krets blir veldig spennende i samarbeid med de flinke folkene bak iSonen.

Lavterskel trening og tilbud til minoritetsjenter
Målsettingen om å beholde flere ungdommer og åpne opp fotballen for flere er godt forankret i NFFs strategiplan. En viktig forutsetning er imidlertid at kvaliteten på slike lavterskeltilbud er like høy som i mer tradisjonell aktivitet.

- Det vil si at prinsipper om høy voksentetthet og gode dommere ivaretas, forklarer Strandheim. Det skal være lav terskel for deltakerne, men høye kvalitetskrav til arrangørene av slike turneringer. Det er viktig for oss at lav terskel for deltakelse ikke går på bekostning av fair play og kvalitet, forsikrer han.

Arbeidet med å åpne opp fotballen for flere har vekket interesse hos Oslo kommune, som gjerne ser at underrepresenterte grupper i fotballfellesskapet inkluderes i større grad.

- Vi har nå fått 3 millioner fra Oslo kommune for å inkludere flere minoritetsjenter. Det viser at flere anerkjenner muligheten å få til noe mer, som sosiale gevinster og inkludering, avslutter Strandheim.